مطالعات لرزه نگاری سطحی (MASW)

مطالعات لرزه نگاری سطحی (MASW) - اکتشاف آب

مطالعات لرزه نگاری سطحی (MASW) یکی از روش های اساسی در تخمین پارامترهای دینامیکی و معین کردن پروفیل سرعت موج برشی می باشد. امروزه داشتن دانش کافی در مورد خصوصیات دینامیکی لایه های زیر سطحی خاک در مکان های متفاوت، در پروژه های مهندسی زلزله و مهندسی عمران بسیار ضروری است. از روش های اصلی در معین کردن خصوصیات دینامیکی خاک می توان استفاده از روش های مهندسی ژئوفیزیک مخصوصا روش لرزه نگاری برای به دست آوردن مدول های دینامیکی خاک اشاره نمود. در ادامه مقاله به مبحث مطالعات لرزه نگاری سطحی (MASW) میپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفيزيک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.

مطالعات لرزه نگاری سطحی (MASW)

از جمله روش های کشف شده در لرزه نگاری سطحی مطالعات لرزه نگاری سطحی (MASW) می باشد. اساس روش MASW بر مبنای خاصیت پاشندگی امواج سطحی استوار است. یک منبع لرزه ای طول موج های متفاوتی از امواج آکوستیکی مانند امواج حجمی P و S منتشر خواهد کرد.

امواج سطحی از برهم کنش این امواج حجمی به وجود می آید. حرکت این امواج شبیه به حرکت امواج دریا است. با این تفاوت که به صورت عقب گرد در مدارهای بیضوی متمایل به منشا چشمه حرکت می کنند.

در یک زمین لایه ای امواج سطحی در لایه های نزدیک به سطح زمین انتشار پیدا می کنند. چون لایه های سطحی نقش زیادی در تقویت امواج ناشی از زلزله را خواهند داشت؛ از این بابت حاوی اطلاعات بسیار مهم و ارزشمندی می باشند. مهندسان ژئوفیزیک و ژئوتکنیک از این اطلاعات برای شناخت خصوصیات زیر سطحی ساختگاه از طریق استخراج پارامترهای اساسی مانند سرعت موج برشی، مدول برشی و … استفاده می شوند. این پارامترها نقش کلیدی در توصیف محل ساختگاه ایجاد می نمایند با در دست داشتن این اطلاعات، مهندسان می توانند تا رفتار سازه های بسیار بزرگ مانند سدها و نیروگاه ها را در برابر زلزله های بزرگ پیش بینی کنند و با انجام محاسبات دقیق تدابیر ویژه ای برای احداث این سازه ها با صرف هزینه کمتر و استحکام بیشتر اتخاذ کند.

مراحل کامل اجرای تحلیل چند کاناله امواج سطحی MASW

۱. عملیات صحرایی برداشت داده ها.

۲. پردازش و تحلیل داده های جمع آوری شده.

۳. استخراج پارامترهای دینامیکی و تفسیر نتایج آنها.

کاربرد و مزایای استفاده از روش تحلیل چند کاناله امواج سطحی

۱. امکان اجرای روش تحلیل چند کاناله امواج سطحی بدون نیاز به گمانه ماشینی و یا حفر چاه دستی.

۲. امکان اجرا در زمین هایی که امکان حفاری ماشینی یا دستی در آنها وجود نخواهد داشت.

۳. امکان اجرای این روش در شرایطی که از نظر زمین شناسی متفاوت است مانند وجود داشتن دو لایه متراکم.

۴. تعیین پروفیل سرعت موج برشی میانگین سی متر.

۵. تخمین مدول های دینامیکی خاک برای برآوردهای مهندسی  و استخراج پارامترهای ژئوتکنیکی.

۶. به نقشه در آوردن توپوگرافی سنگ بسترها.

۷. تخمین ضخامت خاک های روباره برای ارزیابی میزان تراکم پذیری و ظرفیت باربری خاک در محل احداث سازه.

۸. در مکان هایی که نیاز به بررسی جهت تزریق ملات و به سازی خاک دارند از مطالعات زیرسطحی خاک استفاده می شود.

خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری ، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.

اینستاگرام آسیا ژئوفیزیک

مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات لرزه نگاری – مطالعات GPR ، سونداژ

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    خانهخدماتتماسارتباط با ما