روش های لرزه ای بازتابی، یکی از شیوه های بررسی ساختارهای زیرسطحی جهت اکتشاف ذخایر هیدروکربنی هستند. حضور انرژی های ناخواسته همواره در طی یک عملیات لرزه ای غیرقابل اجتناب است. به همین منظور سیگنال های دریافتی، آلوده به نوفه خواهند بود. در ادامه مقاله به مبحث تضعیف نوفه های تصادفی در داده های لرزه ای میپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس , مطالعات ژئوتکنيک ، آزمایشات درون چاهی با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.
بخش قابل توجهی از این نوفه ها، نوفه های تصادفی هستند. نسبت سیگنال به نوفه پایین داده ها تأثیر مخربی در تفسیر نهایی داده ها خواهد داشت. از این رو نیاز به مراحل پردازشی جهت تضعیف نوفه در داده ها ضروری به نظر می رسد.
فهرست مطالب
- 1 تضعیف نوفه های تصادفی در داده های لرزه ای
- 2 روش های هموارسازی
- 3 داده های لرزه ای مصنوعی
- 4 مقدمه
- 5 نوفه های ناهمدوس مطالعات ژئوفیزیک
- 6 دست آوردن یک داده لرزه ای
- 7 نوفه های تصادفی مطالعات ژئوفیزیک
- 8 تضعیف نوفه تصادفی
- 9 مهم ترین روش های تضعیف نوفه
- 10 روش های مبتنی بر تبدیل
- 11 فیلتر کادزو
- 12 تبدیل های زمان- فرکانس
- 13 خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس ، مطالعات ژئوتکنيک ، آزمایشات درون چاهی، مطالعات الکترومغناطیس
تضعیف نوفه های تصادفی در داده های لرزه ای
روش های توسعه یافته در حوزه پردازش تصویر به منظور تضعیف نوفه در داده های لرزه ای، می توانند بسیار مفید باشند. یک دسته مهم از روش هایی که برای کاهش اثر نوفه تصادفی مؤثر هستند، روش های مبتنی بر هموارسازی می باشند؛ که عمدتاً باعث تار شدگی و از بین رفتن جزئیات تصویر می شوند.
روش های هموارسازی
فیلتر انتشار یکی از روش های هموارسازی است؛ که با شبیه سازی فرایند فیزیکی انتشار به صورت کنترل شده به تضعیف نوفه تصادفی در تصاویر می پردازد.
در نسخه های بهبود یافته فیلتر انتشار که به نام غیرخطی نامیده می شوند، مشکل تارشدگی بر طرف شده است. در این مقاله، با استفاده از فیلتر انتشار غیرخطی سعی شده است، نوفه های تصادفی در داده های لرزه ای تضعیف شوند.
داده های لرزه ای مصنوعی
الگوریتم مذکور بر روی داده های لرزه ای مصنوعی و واقعی اعمال و نتایج آن با روش های متداول مانند واهمامیخت فرکانس- مکان و میانه مقایسه شد.
بهبود در نسبت سیگنال به نوفه به همراه افزایش همدوسی و بهبود در وضعیت لبه ها در رویدادهای بازتابی از مزایای روش فیلتر انتشار غیرخطی در مقایسه با دو روش متداول واهمامیخت فرکانس- مکان و میانه میباشند.
مقدمه
داده های لرزه ای برداشت شده همواره آغشته به نوفه می باشند. نوفه های موجود در داده های لرزه ای به دو دسته کلی همدوس و ناهمدوس تقسیم بندی می شوند
نوفه های ناهمدوس مطالعات ژئوفیزیک
نوفه های ناهمدوس که تصادفی نیز نامیده می شوند؛ اختلالات موجود در داده های لرزه ای هستند که همبستگی بین آن ها و داده وجود ندارد و در تمام فرکانس ها و زمان ها قابل مشاهده می باشند.
این دسته از نوفه ها، منابع تولید متعددی دارد. چنانچه نوفه تصادفی در داده های لرزه ای بازتابی باقی بماند، باعث ایجاد مشکلات فراوان در مراحل پردازش و تفسیر میشود.
دست آوردن یک داده لرزه ای
لذا برای به دست آوردن یک داده لرزه ای با کیفیت مناسب برای مراحل بعدی پردازش و تفسیر، باید فرآیند تضعیف نوفه بر روی داده های لرزه ای اعمال گردد. روش های تضعیف نوفه تصادفی به دو دسته قبل و بعد از برانبارش تقسیم می شوند.
نوفه های تصادفی مطالعات ژئوفیزیک
البته بخشی از نوفه های تصادفی به دلیل عدم همبستگی در ردلرزه ها در مرحله برانبارش تضعیف می گردد، با این وجود میزان قابل توجهی از آن ها در داده لرزه ای پس از برانبارش باقی می ماند؛ که تضعیف آن ها نیازمند روش های پیشرفته تر است .
تضعیف نوفه تصادفی
تاکنون روش های مختلفی برای تضعیف نوفه تصادفی به کار رفته شده اند. از ابتدایی ترین روش های تضعیف نوفه تصادفی، محدود کردن باند فرکانسی توسط فیلترهای میان گذر و پایین گذر است؛ اما به دلیل همپوشانی باند فرکانسی نوفه و سیگنال، استفاده از فیلترهای فرکانسی موفقیت چندانی در تضعیف نوفه تصادفی ندارند.
مهم ترین روش های تضعیف نوفه
یک دسته از مهم ترین روش های تضعیف نوفه، روش های مبتنی بر تبدیل ها هستند. در این روش ها با استفاده از انتقال داده از یک حوزه به حوزه دیگری که قابلیت بیشتری در تفکیک سیگنال و نوفه دارد، فرآیند تضعیف نوفه انجام می شود.
روش های مبتنی بر تبدیل
فیلتر f-k یکی از روش های مبتنی بر تبدیل است که با انتقال داده از حوزه زمان – مکان به حوزه فرکانس- عدد موج و صفر کردن ضرایب مربوط به محدوده نوفه و برگردان به حوزه زمان-مکان، فرآیند تضعیف نوفه انجام میشود.
فیلتر کادزو
فیلتر کادزو در حوزه f-xy نیز یکی دیگر از روش های تضعیف نوفه با استفاده از انتقال داده از یک حوزه به حوزه دیگر است؛ که با اعمال فیلتر تصاویر ویژه بر روی مقاطع تک فرکانس، نوفه تصادفی را تضعیف می نماید .
تبدیل های زمان- فرکانس
تبدیل های زمان- فرکانس، تبدیل موجک و تبدیل کمانک- که ابزار مناسبی برای تحلیل سیگنال های ناپایا می باشند- از جمله تبدیل های جدید مورد استفاده در تضعیف نوفه تصادفی داده های لرزه ای می باشند.
خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس ، مطالعات ژئوتکنيک ، آزمایشات درون چاهی، مطالعات الکترومغناطیس
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری ، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.
مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات لرزه نگاری – مطالعات GPR ، سونداژ – مطالعات ژئوتکنيک – آزمایشات درون چاهی – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات GPR – اکتشاف آب – مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات GPR – مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوفیزیک – مطالعات GPR – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات الکترومغناطیس -مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوتکنيک- مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوفیزیک- اکتشاف آب
بدون دیدگاه