ژئوفیزیک یا فیزیک زمین از شاخههای اصلی و مهم علوم زمین است که به مطالعه کمّی خواص متفاوت فیزیکی زمین با روش های لرزه ای ، مغناطیسی ، گرانشی و الکتریکی میپردازد. با استفاده از این نتایج میتوان به مطالعه انواع خصوصیتهای فیزیکی و رفتار های پوسته و گوشته و هسته زمین پرداخت. ژئوفیزیک به پدیدههای طبیعی و همچنین رفتار های زمین و اطرافش نیز میپردازد. ژئوفیزیک به دو شاخه اصلی و مهم تقسیم میشود: ژئوفیزیک محض و ژئوفیزیک کاربردی. ژئوفیزیک کاربردی خود به دو شاخه مهم ژئوفیزیک اکتشافی و مهندسی تقسیم میشود. در برخی پروژه ها علاوه بر مطالعات ژئوتکنیک، مطالعات ژئوفیزیک نیز انجام می شود. در ادامه به مبحث ژئوفیزیک محض می پردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس , مطالعات ژئوتکنيک ، آزمایشات درون چاهی ، آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.
فهرست مطالب
- 1 شاخه های مختلف ژئو فیزیک:
- 2 پس از آن تقاضای روز افزون بازار
- 3 ژئوفيزيك
- 4 برداشت های هوایی:
- 5 برداشت های دریایی:
- 6 برداشت های چاهپیمایی:
- 7 برداشت های زمینی:
- 8 خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس ، مطالعات ژئوتکنيک ، آزمایشات درون چاهی ، مطالعات الکترومغناطیس آزمایش مگنتومتری
شاخه های مختلف ژئو فیزیک:
- ژئودزی (Geodesy) مطالعه میدان جاذبه در زمین و اندازه گیری آن و بحث در مورد شکل و اندازه زمین است. یکی از کاربردهای اندازه گیری میدان گرانش در هر نقطه، تعیین سطح آب زیرزمینی یا اکتشاف معادن روسطحی به وسیله میباشد.
- لرزه شناسی یا لرزه نگاری (Seismology) که به مطالعه زلزله و انتشار انواع امواج الاستیک در زمین میپردازد. نتایج به دست آمده از این آزمایش توسط ژئوفیزیست در زمینشناسی مهندسی (Engineering geology) و کانیشناسی و پتروفیزیک سنگها به کار میآید.
- علوم اتمسفری (Atmospheric sciences) که حاوی هواشناسی، جوشناسی و بررسی میدانهای الکتریکی در جو است.
- ژئوفیزیک باستان شناسی که اغلب روش های مغناطیسی، الکترومغناطیسی و رادار را شامل میشود.
- ژئوفیزیک نفت که اغلب لرزه نگاری را شامل میشود.
- ژئوفیزیک معدن که روشهای گوناگونی مثل الکتریکی، مغناطیس سنجی، الکترومغناطیس و گرانی را در بر میگیرد.
- ژئوفیزیک آب که در آن نیز بیشتر از روش های الکتریکی و الکترومغناطیسی استفاده میگردد.
به طورکلی ژئوفیزیک به مطالعه انواع مختلف خصوصیات فیزیکی زمین و محیط های اطراف آن میپردازد. این مطالعه به دو بخش محض و کاربردی دنبال میشود. مطالعات ژئوفیزیکی به زمان گیلبرت در حدود 1600 میلادی باز می گردد که میگفت زمین مثل یک مغناطیس غولپیکر عمل میکند. اما نخستین قدم در کاربرد این علم برای اکتشاف مواد معدنی به سالهای 1843 بر می گردد که فونورده از تئودولیت مغناطیسی برای اندازهگیری تغییرات میدان مغناطیسی زمین با هدف اکتشاف تودههای آهن استفاده نمود. به دنبال آن در سال های 1879 پروفسور رابرت تالن با تالیف کتاب کشف ذخایر آهن به وسیله روش های مغناطیسی قدم موثری در جهت کاربردی نمودن علم و شاخه ژئوفیزیک اکتشافی برداشت.
پس از آن تقاضای روز افزون بازار
پس از آن تقاضای روز افزون بازار به انواع فلزات و افزایش بیسابقه مصرف نفت، گاز و مشتقات آنها در شروع قرن بیستم سبب به توسعه بسیاری از روش های ژئوفیزیکی شد و در زمینه ابداع و توسعه دستگاه های ژئوفیزیکی نیز از زمان جنگ جهانی دوم پیشرفت های بسیاری شد. از آغاز دهه 1960 با استفاده بسیار گسترده از رایانه در پردازش و تفسیر دادههای ژئوفیزیکی، تحول عظیمی در این شاخه از دانش را ایجاد شد. از آنجا که اغلب ذخایر معدنی مدفون در زیر سطح زمین به وسیله یک روباره پوشیده شدهاند، کشف این ذخایر به خواص و ویژگی که آنها را از محیط اطراف متمایز مینماید کاملا بستگی دارد. در حالتی که تفاوت خواص فیزیکی بین ماده معدنی و سنگ درونگیر آن وجود داشته باشد، میتوان از ژئوفیزیک سطحی برای کشف انواع ماده معدنی مربوطه استفاده کرد.
ژئوفيزيك
ژئوفيزيك به مفهوم و تعریف عام شامل فيزيک زمين، جو و اقيانوس ها است. علم ژئوفيزيك، بررسي پارامتر هاي متفاوت فيزيكي كرة زمين است. امروزه اين علم با بهره گيري از ديگر علوم پايه، دانشي است با كاربردهاي بسیار فراوان و به شاخه هاي متعددي تقسيم ميگرد. وظيفه اصلي و مهم علم ژئوفيزيك، مطالعه فرايندهاي فيزيكی است كه در سياره زمين و منظومه شمسي رخ ميدهد.
برداشت های هوایی:
روشهای مغناطیس، الکترومغناطیس، رادیومتری و اخیراً ثقلسنجی هوابرد، پیشرفته ترین روش های ژئوفیزیک اکتشافی میباشند. به ویژه اینکه این روش ها برای پوشش مناطق وسیع، کمهزینهتر از انواع روشهای زمینی هم هستند و عمدتاً در فاز های پیجویی موادمعدنی کاربرد دارند. در این روش عملیات برداشت با نصب تجهیزات مناسب در درون یا بدنبال هواپیما و بالگرد انجام میشود.
برداشت های دریایی:
محیط هایبرداشت در این بخش، محیط آبی است. هدف شناسایی انواع ویژگیهای فیزیکی زمین زیربستر آب است. تجهیزات موردنیاز در این قسمت با بخش های دیگر تفاوت های ساختاری اندکی را دارند؛ ولی تئوری همه این روشها تقریباً یکسان و مشابه است. این تجهیزات میتوانند در درون کشتیها یا بدنبال آنها نصب گردند. عمده روشهای قابل اجرا در این محیط، روش های لرزهنگاری، ثقلسنجی، مغناطیسسنجی، الکترومغناطیس و … می باشد.
برداشت های چاهپیمایی:
در این برداشت ها، تجهیزات ژئوفیزیکی در یک محفظه استوانهای به نام سوند با قطر های کمتر از گمانه، توسط یک رشته کابل متصل به دستگاه اندازهگیری سر چاه (سطح زمین)، به داخل چاه (گمانه) فرستاده میگردد. ثبت پیوسته خصوصیات فیزیکی سازندهای موجود در درون گمانه از اهداف این بررسیهاست. روش های قابل اجرا در این قسمت دارای روشهای صوتی، رادیومتری (پرتو نوترون، پرتو گاما، پرتو گاماگاما و …)، مقاومتسنجی، الکترومغناطیسالقایی و … می باشد.
برداشت های زمینی:
این برداشتها روی سطح زمین توسط دستگاه های مختص و یژه این امر انجام می گردد. متنوعترین برداشتهای ژئوفیزیکی در این قسمت صورت میگیرد و بیش از دیگر بخش ها توسعه یافته است.
خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس ، مطالعات ژئوتکنيک ، آزمایشات درون چاهی ، مطالعات الکترومغناطیس آزمایش مگنتومتری
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری ، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس، آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.
مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات لرزه نگاری – مطالعات GPR ، سونداژ – مطالعات ژئوتکنيک – آزمایشات درون چاهی – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات GPR – اکتشاف آب – مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات GPR – مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوفیزیک – مطالعات GPR – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات الکترومغناطیس -مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوتکنيک- مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوفیزیک- اکتشاف آب آزمایش مگنتومتری – آزمایش دانهول – آزمایشات درون چاهی – میدان گرانشی – آزمایش دانهول
بدون دیدگاه