زمینلرزه (یا به انگلیسی: Earthquake) یا زلزله، لرزش و جنبش و تکان خوردن صفحه های زمین است که به علت آزاد شدن انرژی تخلیه شده از سنگها در گسلهای پوسته زمین در مدّتی کوتاه روی میدهد. محلّی که منشأ زمینلرزه است و انرژی از آنجا خارج میشود را هایپوسنتر، و نقطهٔ بالای کانون در سطح زمین را مرکز سطحی زمینلرزه می نامند. پیش از وقوع زمینلرزهٔ اصلی معمولاً زلزلههای نسبتاً خفیفتری در آن منطقه روی میدهد که به پیشلرزه نیز معروفاند. به لرزشهای بعدی زمینلرزه نیز پسلرزه گفته میشود که با شدّت کمتر و با فاصلهٔ زمانی گوناگون میان چندین دقیقه تا چند ماه ممکن است رخ میدهد. هرچقدر تعداد پیش لرزهها بیشتر باشد، مقدار ریشتر زمین لرزهٔ اصلی نیز، کمتر میباشد. در ادامه به مبحث زمین لرزه میپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس , مطالعات ژئوتکنيک ، آزمایشات درون چاهی ، آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.
فهرست مطالب
- 1 زلزلههای طبیعی:
- 2 انواع گسل زلزله:
- 3 زمین لرزههای دور از مرزهای صفحهها:
- 4 کانون-کم عمق و کانون-عمیق زلزله:
- 5 زلزلهها و فعالیتهای آتشفشانی:
- 6 پس لرزه:
- 7 ازدحام زلزلهها:
- 8 خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس ، مطالعات ژئوتکنيک ، آزمایشات درون چاهی ، مطالعات الکترومغناطیس آزمایش مگنتومتری
زلزلههای طبیعی:
زلزلههای تکتونیکی در هر جای زمین که در آن انرژی کرنشی کشسانی به میزان کافی برای گسترش انواع شکستگی در امتداد صفحهٔ گسل ذخیره شده باشد، رخ خواهند داد. در مرزهای صفحههای پوسته زمین که بزرگترین و وسیع ترین صفحههای گسل روی زمین را ایجاد میکنند، صفحات کنار یکدیگر حرکت یکنواخت و (aseismically) خواهند داشت اگر هیچ بینظمی یا ناهمواری در امتداد مرزهای آنها که سبب افزایش مقاومت اصطکاکی میشود، وجود نداشته باشد. بیشتر مرزها دارای این ناهمواریها می باشند و این سبب به رفتار چوب – لغزشی (stick-slip behavior) می گردد. هنگامی که مرزهای صفحه قفل شده باشد، ادامهٔ حرکت های نسبی بین صفحات سبب به افزایش تنش و در نتیجه افزایش انرژی انباشته شده در تودههای نزدیک به سطح گسل میشود.زلزله بر اثر شکستن های ناگهانی سنگهای درون زمین نیز اتفاق میافتد.
انواع گسل زلزله:
سه نوع عمده از گسل ها وجود دارد که ممکن است سبب زلزله بشوند: نرمال، معکوس (محوری) و ضربهای-لغزشی. گسلهای نرمال و معکوس نمونههایی از شیب – لغزش می باشند، که در آن جابه جایی در امتداد گسل در جهت شیب و حرکت بر روی آنها حاوی مؤلّفهٔ عمودی میشود. گسل های نرمال عمدتاً در حوزههایی رخ میدهد که پوسته مثل مرز واگرا در حال تمدید شدن می باشد. گسل معکوس در مناطقی که پوسته مثل مرز همگرا در حال کوتاه شدن است رخ میدهند. گسلهای ضربهای – لغزشی ساختمانهای شیب داری دارند که دو طرف گسل به شکل افقی در کنار یکدیگر میلغزند؛ مرزهای تبدیلی نوع خاصی از گسل های ضربهای – لغزشی می باشند.
زمین لرزههای دور از مرزهای صفحهها:
از آنجایی که مرزهای صفحهها در داخل سنگ کره قارهها رخ میدهد، تغییر فرم در منطقهای بسیار بزرگتر از مرز های صفحه پخش شدهاست. مثل تبدیل قارهای گسل سان آندریاس، بسیاری از زمین لرزهها به دور از مرز های صفحه رخ میدهند و به گونههای توسعه یافته در منطقه وسیع تری از تغییر شکل های ناشی از نا منظمی در رابطه با گسل های ردیابی هستند (به عنوان نمونه منطقه «بزرگ خم».) زلزله نورتریج با جنبش در رانش کوه داخل چنین منطقهای در ارتباط بود. نمونه دیگر مرز صفحه همگرا و بهشدت مایل میان پلیت عربی و اوراسیا است که قسمتی از شمال غربی کوههای زاگرس میباشد.
کانون-کم عمق و کانون-عمیق زلزله:
اغلب زلزله تکتونیکی در حلقه آتش درعمقی کمتراز دهها کیلومتر ناشی میشوند. زلزلههای درعمق کمتر از ۷۰ کیلومتر به عنوان زمین لرزهها ی کانون-کم عمق طبقهبندی می گردند، در حالی که با فاصله کانونی بین ۷۰ و ۳۰۰ کیلومتر معمولاً ‘کانون-میانی ‘ یا ‘زلزله متوسط عمق’ نامیده می گردند. در مناطق فرورانش، جایی که پوسته های اقیانوسی مسن تر و سردتر در بشقاب تکتونیکی دیگر میرود، زلزلهها نیز ممکن است در عمق بسیار کثیری (در محدوده ۳۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر) رخ دهند. این نواحی مرتعش فعال همراه با فرورانش به عنوان مناطق (Wadati – Benioff)نیز شناخته شدهاست.
زلزلهها و فعالیتهای آتشفشانی:
برخی از زلزلهها در مناطق آتشفشانی رخ میدهند، آنها توسط حرکت در ماگما در آتشفشانها ایجاد میشوند. چنین زلزلههایی میتوانند به عنوان یک هشدار دهندهای زود هنگام فوران آتشفشانی را خبر دهند، مثل زلزلهها در طول فوران کوه سنت هلن در سال ۱۹۸۰. زیاد شدن زلزلهها در اطراف یک آتشفشان فعّال میتواند به عنوان نشانهای برای قریبالوقوع بودن فعالیت های شدید آتشفشانی باشد. زیاد شدن فعالیت لرزهای قبل از فوران یک آتشفشان میتواند توسط زلزله نگارها و دستگاههای شیبسنج نیز (tiltimeters)ثبت شوند.
پس لرزه:
پس لرزه زلزلهای می باشد که پس از زلزله اصلی، (mainshock) پدید می آید. پس لرزه در منطقه همان شوک اصلی است، اما همیشه از لحاظ قدرت بسیار کوچکتر است. اگر پس لرزه بزرگتر از شوک اصلی باشد، پس لرزه به عنوان شوک اصلی و شوک اولیه اصلی به عنوان Aftershock گفته میشود. پس لرزهها زمانی به وجود میآیند که پوسته در اطراف صفحه گسل جابهجا شده با تاثیر شوک اصلی تطبیق داده میشوند.
ازدحام زلزلهها:
ازدحام زلزله، سلسلهای از زمین لرزهها می باشد که در منطقهای خاص در مدت زمان بسیار کوتاهی اتفاق میافتند. آنها با زلزلههایی که به دنبال آنها مجموعهای از پس لرزههاست کاملا متفاوتند با توجه به این واقعیت که هیچکدام از تک زمین لرزهها در دنباله شوک اصلی نیست، بنابراین هیچیک از قدرت ها قابل توجهی بالاتر از دیگران ندارد. نمونهای از ازدحام این زلزله، فعالیت پارک ملی یلو استون(Yellowstone) در سال های ۲۰۰۵میباشد.
خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس ، مطالعات ژئوتکنيک ، آزمایشات درون چاهی ، مطالعات الکترومغناطیس آزمایش مگنتومتری
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری ، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس، آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.
مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات لرزه نگاری – مطالعات GPR ، سونداژ – مطالعات ژئوتکنيک – آزمایشات درون چاهی – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات GPR – اکتشاف آب – مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات GPR – مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوفیزیک – مطالعات GPR – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات الکترومغناطیس -مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوتکنيک- مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوفیزیک- اکتشاف آب آزمایش مگنتومتری – آزمایش دانهول – آزمایشات درون چاهی – میدان گرانشی – آزمایش دانهول
بدون دیدگاه