ما در این مطلب به مبحث سونداژ میپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول، مطالعات ژئوالکتریک، سونداژ، مطالعات الکترومغناطیس , مطالعات ژئوتکنيک، آزمایشات درون چاهی، آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.
فهرست مطالب
سونداژ
برای اطلاع از ضخامت و وضعیت و مشخصه های لایه های خاک و بتن و آسفالت از شیوه مغزه برداری استفاده میشود.در این شیوه به وسیله دستگاهی شبیه دستگاه دریل ولی با سایز بزرگتر از مته های کوچک و بزرگ تو خالی برای شناسایی مکان حفر استفاده می شوند،که به این دستگاه ماشین کر گیری و به این عملیات سونداژ می نامند.
هر نوع عملیات برای شناسایی لابه های خاک، بتن، آسفالت و… سونداژ می باشد. البته همیشه به دستگاه کرگیری احتیاج نیست چه بسا یک ناظر به جهت شناسایی نطقه ای مثلا محل دقیق عبور لوله گاز یا آب و… یا تعیین عمق پی سنگی و یا شبیه به آن دستور سونداژ را میدهد.
نمونه کرگیری فونداسیون
اگر نمونه های نخستین برداشته شده از بتن ریزی پاسخ ندهد، نمونه شاهد شکسته و آزمایش خواهد شد و اگر نمونه شاهد هم پاسخ ندهد مستقیم از خود مکانی که بتن ریزی انجام شده نمونه برداری می شود.
گمانه زنی یا سونداژ چیست؟
برای شناسایی نوع و جنس زمین، پیش از شروع عملیات ساختمانی باید از موقعیت و وضعیت قشر های گوناگون زمین، سطح آب های زیر زمینی و وضعیت شیمیایی خاک زیر شالوده تا آنجا که نیاز است کاملا مطلع و مطمئن شویم. به همین دلیل در زمین های مورد نظر نیاز است گمانه های دستی و یا ماشینی حفاری نمود تا نوع و جنس زمین و ضخامت قشر های شکل گرفته و… آن را بدست آورد.
گمانه چاهی است که به وسیله ماشین حفار، حفاری می شود. قطر گمانه خیلی کوچک تر از چاهکی است که به طور دستی حفر می شود و نمونه هایی که از گمانه بدست می آید دست نخورده هستند.
گمانه ها حداکثر تا عمقی که تنش ناشی از سازه به 10 درصد تنش زیر شالوده برسد باید ادامه داشته باشد. برای حفر گمانه شیوه های گوناگونی وجود دارد. از جمله حفاری با کمک اوگر، اوگر غلاف دار، واش بورینگ، دورانی، پرکاشن، مته مغزه گیر در سنگ. هر یک از این شیوه ها عیب ها و مزیت هایی دارند و طبق محدوده کاراییشان انتخاب می شوند.
شیوه دیگر شناسایی کردن خاک حفاری چاهک های آزمایش است. که قطر مقایسه شده آن ها با گمانه ها بیشتر است. این شیوه می تواند با دست و یا با بیل های مکانیکی انجام شود. اغلب عمق شناسایی کم است و به تراز آب زیر زمینی محدود می شود. از این شیوه می توان برای نمونه گرفتن، از ابعاد بزرگ و آزمایش بارگذاری در عمق های گوناگون خاک استفاده کرد.
در زمان گمانه زنی رعایت موارد زیر باید در نظر باشد:
به صورت معمول و تجربیات مهندسی، یک و نیم برابر ارتفاع ساختمان، خاک زیر شالوده تاثیر میگیرد. توصیه میشود تا این ارتفاع مقاومت خاک مورد مطالعه و بررسی قرارگیرد.
در ساختمان های متعارف حداقل عمق گمانه دو تا سه متر در نظر گرفته شده است.
بهتر است مکان گمانه ها خارج از محل پی و یا در بخش هایی که تنش حداقل است، حفاری گردد. به غیر از این اینصورت نیاز است چاهک ها با مصالح متناسب و به شیوه مناسب تر، پر شود تا تفاوتی در مقاومت خاک زیر شالوده شکل نگیرد. که این مورد سبب می گردد:
تعداد و اعماق گمانه ها
نحوه محاسبه کردن عمق و تعداد گمانه ها در آزمایش خاک:
۱- سطح اشغال شدگی:
اولین پارامتر S، سطح اشغال شدگی است.
سطح اشغال شدگی با توجه به طرح تفصیلی و پهنه ای که ملک در آن قرار گرفته مشخص می شود. مساحتی از زمین است که امکان ساخت در آن محیط وجود دارد.
۲- اعماق گود برداری:
پارامتر بعدی که برای محاسبه کردن عمق و تعداد گمانه ها باید بدانیم، اعماق گود برداری (D) است که با توجه به نقشه ساختمان مشخص می شود. در یک ساختمان معمولی، برای فونداسیون ۱ متر و برای هر زیر زمین ۳ متر گود برداری احتیاج است.
در این صورت برای ساختمان دارای یک زیر زمین عمق ۴ متری، دو زیر زمین ۷ متر و با سه زیر زمین ۱۰ متر، گود برداری احتیاج است. برای کار های خاص باید عمق گود را از روی نقشه مشخص کرد.
۳- پارامتر B:
پارامتر بی عرض ملک است.
۴- چاهک دستی:
به علاوه گمانه ای که به شکل ماشینی حفاری می شود، حتماً باید، چاهک دستی هم به منظور بازدید و بررسی کردن لایه های خاک با کارشناس و فیلم برداری از آن حفاری شود.
عمق چاهک دستی باید با حداکثر عمق گود برابر باشد. تعداد چاهک ها هم از جدول مشخص می شود.
نکته:
اگر که عمق محاسبه برای گمانه حداکثر ۱۶ متر باشد، می توان به جای گمانه ماشینی، چاهک دستی با همان اعماق حساب شده را حفاری کرد.
اگر امکان مستقر شدن ماشین حفار در ملک نباشد، می توان به جای گمانه، چاهک دستی حفاری کرد. در ملک های شمالی امکان مستقر شدن ماشین حفار در حیاط هست ولی در ملک های جنوبی که ساختمان به سوی گذر است، معمولا این امکان وجود ندارد.
۵- پارامتر N:
در ملک هایی با سطح اشغال بزرگتر از هزار متر،برای حساب کردن عمق و تعداد گمانه ها این پارامتر هم دخالت دارد . برای هر هزار متر، یک واحد به عنوان پارامتر N به تعداد گمانه ها مصرف می شود.
۶- پارامتر M:
در ملک هایی با عمق گود برداری بیشتر از ۲۰ متر برای حساب کردن عمق و تعداد گمانه ها این پارامتر هم دخالت دارد. به این شکل که به جای هر ده متر اضافه گود برداری، یک واحد به عنوان پارامتر M به اندازه چاهک های دستی اضافه میشود.
در حفاری گمانه، اگر به لایه سنگی خورده شود، باید حداقل یکی از گمانه ها تا 3 متر در لایه سنگی نفوذ کرده، تا از وجود بستر سنگی مطمئن شویم.
اگر احتیاج به گمانه زنی و انجام مطالعه های ژئوتکنیک است، این موضوع باید توسط مهندس طراح تذکر داده شود و طبیعتا اگر احتیاجی به این موضوع نمیباشد و مشخصه های خاک بر اساس مشاهده های محلی و اطلاعات ساختمان های اطراف قابل تعیین است، باز هم این موضوع به عهده مهندس طراح میباشد.
خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب، مطالعات GPR، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول، مطالعات ژئوالکتریک، سونداژ، مطالعات الکترومغناطیس، مطالعات ژئوتکنيک، آزمایشات درون چاهی، مطالعات الکترومغناطیس – آزمایش مگنتومتری
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری ، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس، آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.
شماره تماس: 09123533974
آدرس: تهران بزرگراه ستاری خیابان 20 متری گلستان
بدون دیدگاه