مطالعه ژئورادار

مطالعه ژئورادار

ما در این مطلب به مبحث مطالعه ژئورادار میپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول، مطالعات ژئوالکتریک، سونداژ، مطالعات الکترومغناطیس , مطالعات ژئوتکنيک، آزمایشات درون چاهی،‌ آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.

مطالعه ژئو رادار (GPR)

یکی از مدرن ترین شیوه های ژئوفیزیکی که کاربرد خیلی فراوانی از موارد جستجو های زیرسطحی دارد، شیوه (رادار نفوذی زمین) می باشد که به زبانی متداول بین المللی GPR یا رادار نفوذ به زمین نام دارد.

همینطور این شیوه یکی از انواع شیوه های آزمونی غیر مخرب می باشد.

به شکل کلی شیوه های آزمون غیر مخرب به جمعی از شیوه های ارزیابی و مشخص کردن خاصیت های دستگاه‌ها و قطعه ها گفته می‌شود که هیچ نوع صدمه یا تغییری در سامانه و محیط به وجود نمی آورد.

اصول و مبنا های تئوری این شیوه شباهت‌ های زیادی با شیوه های لرزه‌ نگاری انعکاسی دارد و موج های کار گرفته شده در شیوه لرزه‌ نگاری مکانیکی و از نوع موج های صوتی – لرزه ای است اما در GPR از موج های الکترومغناطیس فرکانس بالا مثل تابش الکترومغناطیس در طیف مایکروویو فرکانس (UHF/VHF) کاربرده می‌شود.

بیشتر بخوانید: ژئوفیزیک ساختمانی

مطالعه های ژئورادار (GPR) جی پی آر برای یافتن علت نشست

ژئورادار برای پیدا کردن مکان پدیده های زیرسطحی و یا پیوستگی جانبی سطح مشترک خاک و سنگ در عمق های کم کاربرد دارد. در این شیوه موج های رادیویی با فرکانس خیلی بالا (انرژی الکترومغناطیس) به داخل زمین فرستاده میشود و این موج ها با تماس به شئ و یا مرز تقریبا مشخص میان لایه­ های زیرزمینی بازتاب می­کند و به وسیله دستگاه به شکل نگاشت ثبت میشود. ­­

بازتابش ­های رادار توسط تفاوت گذردهی الکتریکی (ثابت دی­الکتریک) میان موادی که موج های الکترومغناطیس را از خود رد میکند، ایجاد میشود.

موج های الکترومغناطیس در زمان تماس با ناپیوستگی ­های الکتریکی داخل لایه ­های زمین بخشی بازتاب یافته و بخشی به داخل لایه­ های زیری نفوذ کرده تا در آخر موج نابود می­گردد.

تایم رفت و برگشت موج های الکترومغناطیس منعکس شده از سطح مشترک هدف های زیر سطحی اندازه­ گیری میشوند و با مشخص بودن سرعت موج های الکترومغناطیس موقعیت هدف در زیر زمین روی مانیتور دستگاه به شکل مقطع رادار نشان داده میشود.

پس مقطع رادار قبل از اینکه چگالی را نشان دهد، ویژگی الکتریکی زمین را به نمایش در می آورد.

در یکی از پروژه ها که نشست به صورت غیر متقارن انجام گرفته شده بود به درخواست صاحب پروژه برای پیدا کردن علت نشست و فهمیدن عمق شفته آهک زیر پی و کیفیت آن به شهرستان گرمه جاجرم استان خراسان شمالی مراجعه کرده و بعد از شناسایی های به عمل آمده معلوم میشود که ساختمان مورد بررسی روی خاک دست ریز احداث شده و کیفیت و عمق لایه شفته آهک در قسمت هایی که نشست رخ داده است خیلی ضعیف می باشد.

بیشتر بخوانید: مکانیک خاک چیست؟

علت های گسترده شدن ژئورادار

گسترش کارایی های این شیوه علاوه بر قدرت تشخیص بسیار آن همینطور سرعت در برداشت داده‌ ها و غیر مخرب بودن آن را می‌توان از علت های گسترش آن در سال‌ ها گذشته نامید.

در این شیوه موج های الکترومغناطیس به وسیله یک آنتن فرستنده به درون زمین ارسال می شود و بعد از انعکاس از ناهمگنی‌ ها و آنومالی های زیر سطحی به واسطه آنتن گیرنده دریافت و ثبت می شود.

 

پایه شیوه GPR

پایه شیوه GPR بر پایه جواب محیط نشر شدن موج یا میدان الکترومغناطیسی تولید شده به واسطه آنتن فرستنده، به خصوصیت های الکترومغناطیسی محیط که مشمول گذردهی الکتریکی و رسانندگی الکتریکی و تراوایی مغناطیسی می‌باشد، بر پا است، دستگاه GPR یک مولد تولید سیگنال، یک فرستنده و یک گیرنده را دارا می‌باشد.

موج های الکترومغناطیسی به واسطه فرستنده به درون زمین فرستاده می‌شوند قسمتی از انرژی موج ها در خوردن با فصل مشترک‌، عوارض یا آنومالی های زیر سطحی یا منعکس و یا پخش و قسمتی از انرژی در لایه‌ ها و یا شئ های دفن شده نفوذ می‌کند، مؤلفه الکتریکی موج های الکترومغناطیس برای یک تابع پیمایش زمانی به واسطه گیرنده دستگاه ثبت می‌شود که قادر به ذخیره و رقمی کردن داده‌ ها است و باداشتن دیتاها می توان به نوع و گراف زیر سطحی دست یافت.

بیشتر بخوانید: مگنیتومتری

کارایی ژئورادار GPR

  • مکان یابی و بازشناخت محل استقرار لوله ها، تاسیس های زیر سطحی و کابل های زیر زمینی
  • شناخت گسل ها و ساخت های تکتونیکی و انفکاک لایه های زیر سطحی
  • عکس برداری عمقی و مشخص کردن ضخامت لایه‌ های گوناگون روسازی در راه‌ های آسفالتی و بتنی و موقعیت جاهای خالی و حفره ها
  • مشخص کردن موقعیت زباله های خطرزا، مشخص کردن سطح مخزن های آب‌ های زیرزمینی، مطالعه های آلودگی خاک و مطالعات بیشتر شدن ریشه درختان
  • شناخت موقعیت حفره‌ها، غارها، آب زیرزمینی،معدن ها،گسل‌ ها ،تونل‌ها
  • مطالعه های ژئوتکنیک و محو سازی خطر
  • مطالعه های باستان‌ شناسی (شناسایی شئ ها و سازه های دفن شده) و مطالعه های نظامی
  • مطالعه های ژئو تکنیک و بتن
  • مطالعه های تونل ها و پل ها و فرو چاله ها و ترک های مختلف و نشست های سازه ای

آزمایش ژئورادار

با توجه به فركانس زیاد مورد استفاده در اين شیوه، عمق نفوذ در زمين خیلی كم است و بنابراین در کشف مواد معدني نزدیک به سطح زمين کار برده میشود.

با اين وجود در خیلی از کار هاي مهندسي و مخصوصا مطالعه های ژئوتكنيك، چک کردن خاک، بازرسی هاي زمين شناسي، پیدا کردن حفره هاي زير سطحي، بازرسی های  باستان شناسي، چک کردن منبع های آب های زيرزميني كم عمق و کثیفی های زير سطحي کارایی های فراوانی دارد.

زمانی که این موج ها به یک جسم مدفون یا ساختاری متفاوت از نظر نفوذپذیری الکتریکی میخورند امکان دارد منعکس، پخش و یا منکسر شود و گیرنده آن را دریافت کند.

با توجه به تغییر های ثبت شده در موج اولیه می‌توان به عمق و خصوصیت های جسم های مدفون تا حدی پی برد.

نسبت به نوع مصالح و عمق هدف و نوع مطالعات به ترتیب برای عمق‌ های کم آنتن‌ هایی با فرکانس‌ های زیاد و آنتن‌ هایی با فرکانس کم برای مطالعه های عمق‌ های زیاد (پیدا کردن قنات، حفره ها و پایپ‌ لاین‌ ها) استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اکتشاف کانسار مس

 

خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب، مطالعات GPR، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول، مطالعات ژئوالکتریک، سونداژ، مطالعات الکترومغناطیس، مطالعات ژئوتکنيک، آزمایشات درون چاهی، مطالعات الکترومغناطیس – آزمایش مگنتومتری

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری ، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس، آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.

اینستاگرام آسیا ژئوفیزیک

شماره تماس: 09123533974

آدرس: تهران بزرگراه ستاری خیابان 20 متری گلستان


مطالعه ژئورادار

مطالعات ژئوفیزیک

مطالعات ژئوتکنیک

آب زیرزمینی

مطالعات ژئوالکتریک

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    خانهخدماتتماسارتباط با ما