تکنیک های اکتشاف آب زیرزمینی

تکنیک های اکتشاف آب زیرزمینی

ما در این مطلب به مبحث تکنیک های اکتشاف آب زیرزمینی میپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول، مطالعات ژئوالکتریک، سونداژ، مطالعات الکترومغناطیس , مطالعات ژئوتکنيک، آزمایشات درون چاهی،‌ آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.

تکنیک های اکتشاف آب زیرزمینی

تقاضا برای آب های زیرزمینی برای آب آشامیدنی و سایر نیازها روز به روز در حال افزایش است زیرا جمعیت جهان در حال افزایش است. ابتدا بفهمید که آب زیرزمینی چیست؟

آب زیرزمینی یک منبع آب تجدید پذیر طبیعی است که از زیر سطح زمین به دست می آید و پس از هر بارندگی دوباره پر می شود. با این حال، این منبع تجدید پذیر به دلیل بهره برداری قابل توجه از آن در سراسر جهان در حال کاهش است.

با گذشت زمان، آب های زیرزمینی به عمق زیر سطح رفته اند. تکنیک های مختلف مجهز به فناوری های پیشرفته برای اکتشاف آب های زیرزمینی بیشتر در این وبلاگ مورد بحث قرار می گیرد.

بیشتر بخوانید: امواج الکترومغناطیس چگونه تولید میشود؟

توزیع آب زیرزمینی

آب های زیرزمینی یکی از منابع گرانبهایی است که به طور گسترده در زمین، زیرسطح در رسوبات، سنگ ها، یخ و برف پراکنده شده است.

طبق مطالعات انجام شده، حدود 5.97 کوئینتیلیون گالن آب زیرزمینی در 2 کیلومتری بالای سطح زمین قرار دارد. آب های زیرزمینی به طور ناهمگون در همه جا توزیع شده اند.

بیشتر بخوانید: گمانه زنی و کاربرد آن در ژئوتکنیک

وقوع آب زیرزمینی، جریان و ویژگی های ذخیره سازی آن توسط ساختار زمین شناسی، ژئومورفولوژی و الگوی بارندگی تعیین می شود.

اکتشاف آب های زیرزمینی

آب زیرزمینی به طور گسترده در همه جا پراکنده شده است، یافتن موقعیت دقیق آب به یک کار بسیار چالش برانگیز تبدیل می شود. وقوع و توزیع منابع آب زیرزمینی به سازندها و ساختارهای زمین شناسی خاصی محدود می شود.

تکنیک‌ های مختلف اکتشاف آب‌ های زیرزمینی به تصویر کشیده می‌ شوند. اکتشاف آب های زیرزمینی مستلزم مطالعه دقیق منطقه مورد نظر با بررسی و تحلیل جغرافیایی است.

تکنیک‌ های اکتشاف آب‌ های زیرزمینی به آریال، سطحی و زیرسطحی طبقه‌ بندی می‌شوند که از روش‌ های سنتی به تکنیک‌ های مبتنی بر فناوری پیشرفته ارتقا یافته‌ اند.

بیشتر بخوانید: تعیین محل حفر چاه آب

روش هوایی

اکتشافات هوایی راحت ترین روش برای مکان یابی حوضه های آبخیز حوضه ها در مناطق وسیع است. عکس‌ های هوایی از طریق تکنیک‌ های سنجش از دور گرفته می‌ شوند که بدون هیچ گونه تماس فیزیکی، اطلاعات موثقی در مورد سطح زمین به دست می‌ آورند.

این عکس ها در رنگ های سیاه و سفید گرفته شده اند. این فرآیند در شناسایی واحدهای ژئومورفیک، سازه‌ هایی مانند گسل‌ ها، اتصالات، شکستگی‌ ها، چین‌ خوردگی‌ ها و زهکشی بسیار مؤثر است زیرا نقش مهمی در کنترل حرکت و وقوع آب‌ های زیرزمینی دارند.

برخی از مزایای روش هوایی عبارتند از:

  • مقرون به صرفه
  • مطالعه صرفه جویی در زمان
  • ارائه اطلاعات بیشتر سطح زمین در مقایسه با نقشه های توپوگرافی
  • انجام این مطالعه آسان است

بیشتر بخوانید: کاربرد های ژئوفیزیک

روش های سطحی

این متداول ترین، صرفه جویی در زمان و کارکرد آسان برای اکتشاف آب های زیرزمینی است. روش‌ های سطحی اکتشاف آب‌ های زیرزمینی از تکنیک‌ های مختلفی مانند باطنی، زمین‌ شناسی، ژئومورفولوژی، ژئوفیزیک، هیدروژئولوژی، خاک و روش‌ های میکروبیولوژیکی و غیره تشکیل شده است.

بیشتر بخوانید: شناسایی زمین لرزه

  • روش باطنی:

این قدیمی‌ ترین روش اکتشاف آب زیرزمینی است که به روش آب‌ ریزی یا آب‌ گیری نیز معروف است. این یک روش علمی اثبات شده نیست، اما مردم سنتی معتقد بودند که جریان آب زیرزمینی می تواند جریانی را در بالای سطح زمین ایجاد کند. در این روش از شاخه‌ های مرطوب درختان، نارگیل‌ های بدون پوسته و سایر مواد مشابه به‌ عنوان مواد پیش‌ بینی استفاده می‌ شد.

  • روش زمین شناسی:

روش زمین شناسی بر این اصل استوار است که وقوع و حرکت آب های زیرزمینی به طور مستقیم به زمین شناسی منطقه بستگی دارد. مطالعه زمین شناسی با جمع آوری و تجزیه و تحلیل عکس های هوایی، نقشه های توپوگرافی و سایر سوابق حیاتی آغاز می شود.

انجام یک مطالعه عمیق در مورد نوع زمین، واحدهای سنگ‌ شناسی و ساختارهای زمین‌ شناسی مانند خط‌ واره، چین‌ خوردگی، مفاصل و سیستم‌ های شکستگی برای اکتشاف آب‌ های زیرزمینی بسیار مناسب است.

بیشتر بخوانید: مهندسی ژئوتکنیک چیست؟

  • روش ژئومورفولوژیکی:

این روش برای تعیین پتانسیل دسترسی به آب های زیرزمینی ضروری است. نهرها و آبراهه ها توسط شکل های زمینی مختلف کنترل می شوند که به دلیل فرآیندهای زمین شناسی منشأ می گیرند.

تراس‌ های آبرفتی مدرن ناشی از رودخانه، دشت‌ های سیلابی، نهشته‌ های مورین، بیرون‌ شوی یخبندان برخی از لندفرم‌ های مثبت برای آب‌ های زیرزمینی هستند. واحدهای ژئومورفیک مانند دشت های سیلابی، انواع خاک، خطواره ها عواملی هستند که وقوع آب های زیرزمینی را کنترل می کنند.

  • روش هیدروژئولوژیکی:

تنظیم هیدرولوژیکی یک منطقه نیز عاملی برای ایجاد پتانسیل آب زیرزمینی است. این روش به ارزیابی پتانسیل آب های زیرزمینی برای یک منطقه و حوضه معین کمک می کند.

در غیاب این بررسی، ارزیابی پتانسیل آب زیرزمینی تنها در مطالعه ژئوفیزیکی گیر می کند.

  • خاک و روش های میکروبیولوژیکی

مطالعات ثابت کرده اند که جنگل های سرسبز و سایر شاخص های گیاه شناسی ابزار ارزشمندی در اکتشاف آب های زیرزمینی هستند.

رشد محصولات زراعی، پوشش گیاهی، جنگل‌ های با درختان بزرگ، محل درختان پیر و ریشه‌ دار می‌ تواند به نشان دادن وقوع آب‌ های زیرزمینی در عمق کم کمک کند. ویژگی های مختلف و ماهیت برخی از گیاهان به یافتن مکان و انواع آب های زیرزمینی کمک می کند.

بیشتر بخوانید: مطالعات خاک یا ژئوتکنیک

روش زیر سطحی

این روش اکتشاف آب زیرزمینی شامل تکنیک‌ های حفاری آزمایشی و ثبت ژئوفیزیک گمانه است. حفاری آزمایشی روشی آسان و مستقیم برای رسیدن به منبع آب زیرزمینی است. با این حال، به دلیل هزینه بالا، برای هر فردی امکان پذیر نیست. به همین دلیل است که این روش‌ های زیرسطحی نسبتاً گران‌ تر از روش‌ های سطحی هستند.

بیشتر بخوانید: روش های الکتریکی یا ژئوالکتریک

برخی از دیگر تکنیک های اکتشاف آب زیرزمینی به شرح زیر است:

  • روش جاذبه

اندازه گیری میدان گرانشی در مکان های مختلف به اکتشاف آب های زیرزمینی همراه با نفت و گاز کمک می کند. هدف از این روش اندازه گیری تفاوت در چگالی های متمایز و انواع سنگ است. روش گرانشی نیز برای کشف مواد معدنی سنگین مانند باریت و کرومیت استفاده می شود.

  • روش لرزه ای

روش لرزه نگاری از علم زلزله به نام لرزه شناسی توسعه یافته است. این روش در دو نوع انکسار لرزه ای و انعکاس لرزه ای مورد استفاده قرار می گیرد. روش شکست لرزه ای یک شوک کوچک بر روی سطح زمین ایجاد می کند و زمان بازگشت صوت از سطح را اندازه گیری می کند.

بازتاب لرزه ای نیز بر همین اصل استوار است. با این حال، اطلاعاتی را برای هزاران متر زیر سطح فراهم می کند. در مقابل، روش انکسار برای انجام مطالعه تنها در عمق 100 متری زیر سطح استفاده می شود.

بیشتر بخوانید: مگنتومتر چگونه کار میکند؟

خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب، مطالعات GPR، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول، مطالعات ژئوالکتریک، سونداژ، مطالعات الکترومغناطیس، مطالعات ژئوتکنيک، آزمایشات درون چاهی، مطالعات الکترومغناطیس – آزمایش مگنتومتری

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری ، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس، آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.

اینستاگرام آسیا ژئوفیزیک

مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات لرزه نگاری – مطالعات GPR ، سونداژ – مطالعات ژئوتکنيک – آزمایشات درون چاهی – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات GPR – اکتشاف آب – مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات GPR – مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوفیزیک – مطالعات GPR – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات الکترومغناطیس -مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوتکنيک- مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوفیزیک – اکتشاف آب آزمایش مگنتومتری – آزمایش دانهول – آزمایشات درون چاهی – آزمایش دانهول – مطالعات لرزه نگاری

شماره تماس: 09123533974

آدرس: تهران بزرگراه ستاری خیابان 20 متری گلستان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    خانهخدماتتماسارتباط با ما