گمانه زنی یا سونداژ

گمانه زنی یا سونداژ

ما در این مطلب به مبحث گمانه زنی یا سونداژ می پردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب، مطالعات GPR، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول، مطالعات ژئوالکتریک، سونداژ، مطالعات الکترومغناطیس , مطالعات ژئوتکنيک، آزمایشات درون چاهی،‌ آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.

گمانه زنی یا سونداژ

قبل از شروع عملیات ساختمانی باید نوع و مصالح زمین شناسایی شود تا از وضعیت شیمیایی خاک زیر پی، موقعیت و وضعیت لایه های مختلف زمین و سطح آن آگاهی و اطمینان کامل حاصل شود. آب زیرزمینی تا آنجا که لازم است.

برای اطلاع از ضخامت، وضعیت و ویژگی های لایه های زمین از روش حذف هسته استفاده می شود و این کار با دستگاه کارگیری انجام می شود. به این عملیات که برای شناسایی زمین انجام می شود صداگذاری یا گمانه زنی می گویند.

لازم به ذکر است که همیشه برای عملیات کاوش یا صدابرداری نیازی به دستگاه حفاری نیست و می توان آن را به صورت دستی انجام داد، به عنوان مثال ناظر می تواند محل دقیق عبور گاز، آب و … را تعیین کند و یا عمق را تعیین کند. از فونداسیون سنگی و یا مشابه آن، به دستور عملیات صداگذاری.

چاهی که توسط دستگاه حفاری حفر می شود، گمانه نامیده می شود. قطر این چاه بسیار کمتر از چاهی است که به صورت دستی حفر می شود و نکته مهم این روش سالم بودن نمونه هایی است که از طریق دستگاه حفاری به دست می آید.

بیشتر بخوانید: الکترومغناطیس و مطالعات درباره آن

برای محاسبه عمق و تعداد گمانه ها در آزمایش خاک، برای یک ملک از جدول ارائه شده توسط واحد ژئوتکنیک سازمان نظام مهندسی استفاده می کنیم. گمانه ها باید حداقل تا زمانی ادامه یابد که تنش ناشی از سازه به 10 درصد تنش زیر فونداسیون برسد.

عملیات حفاری یا صداگیری روش‌ های مختلفی دارد که هر یک از این روش‌ ها مزایا و معایبی دارند که با توجه به دامنه کاربردشان انتخاب می‌ شوند:

  • دورانی
  • پرکاشن
  • واش بورینگ
  • اوگر غلاف دار
  • حفاری با کمک واگر
  • مته مغزگیری در سنگ

راه دیگر برای شناسایی خاک، حفر چاه های آزمایشی است که در مقایسه با گمانه ها قطر بیشتری دارند. این روش را می توان با دست یا با بیل مکانیکی انجام داد.

بیشتر بخوانید: مهندسی ژئوتکنیک

معمولاً عمق تشخیص کم و محدود به سطح آب زیرزمینی است. از این روش می توان برای آزمایش های نمونه برداری و بارگذاری در مقیاس بزرگ در عمق های مختلف خاک استفاده کرد.

در حین عملیات گمانه زنی یا صداگذاری باید موارد زیر رعایت شود:

  • معمولاً تجربه مهندسی، یک و نیم برابر ارتفاع ساختمان، خاک زیر پی تحت تاثیر قرار می گیرد. پیشنهاد می شود مقاومت خاک در این ارتفاع چک شود.
  • در ساختمان های معمولی حداقل عمق گمانه دو تا سه متر است.
  • بهتر است گمانه ها را در خارج از فونداسیون یا در مناطقی که تنش کمتر است حفر کنید. در غیر این صورت باید چاه ها را با مصالح مناسب به نحو مناسب پر کرد تا در استحکام خاک زیر پی تفاوتی ایجاد نشود. که این مورد باعث می شود.
  • در زمان بتن ریزی و پرکردن این قطعه با افزایش هزینه مواجه خواهیم بود.
  • در صورت دقت نکردن در پرکردن گمانه ها، نشست ساختمان امکان دارد در نقاط گوناگون یکسان نباشد.

بیشتر بخوانید: تعریف ژئوفیزیک

تعداد و عمق سونداژها

1- سطح اشغال:

اولین پارامتر S سطح اشغال است.

سطح اشغال با توجه به طرح تفصیلی و منطقه ای که ملک در آن قرار دارد تعیین می شود. زمینی است که امکان ساخت و ساز در آن وجود دارد.

بیشتر بخوانید: روش ها و ابزارها در ژئوفیزیک

2- عمق گودبرداری:

پارامتر بعدی که برای محاسبه عمق و تعداد گمانه ها باید بدانیم، عمق گودبرداری (D) است که با توجه به نقشه ساختمان تعیین می شود. در یک ساختمان معمولی 1 متر برای پی و 3 متر برای هر زیرزمین گودبرداری لازم است.

با این محاسبه برای ساختمانی با عمق 4 متر، با دو زیر زمین 7 متر و با سه زیرزمین 10 متر گودبرداری لازم است. برای مصارف خاص، عمق گودال باید از روی نقشه مشخص شود.

3- پارامتر B:

پارامتر B عرض ویژگی است.

تعداد گمانه ها به طور مستقیم بر اساس سطح اشغال و عمق گود تعیین می شود.

بیشتر بخوانید: ژئوفیزیک چیست؟

4- چاهک دستی:

برای بازدید و بررسی لایه های خاک توسط کارشناس و فیلم برداری از آن، علاوه بر گمانه ای که با ماشین حفر می شود، باید چاه دستی نیز حفر شود.

عمق چاه دستی باید برابر با حداکثر عمق گود باشد. تعداد چاه ها نیز از جدول تعیین می شود.

بیشتر بخوانید: ژئو رادار GPR

نکته:

اگر عمق محاسبه شده برای گمانه حداکثر 16 متر باشد به جای گمانه ماشینی می توان چاه دستی با همان عمق محاسبه شده حفر کرد.

در صورت عدم امکان نصب دستگاه حفاری در ملک می توان به جای چاه چاه دستی حفر کرد. در املاک شمالی امکان نصب بیل مکانیکی در حیاط وجود دارد اما در املاک جنوبی که ساختمان در کنار گذر است معمولاً این امکان وجود ندارد. در هر صورت حفر دستی چاه با عمق بیش از 30 متر به دلیل خطراتی که دارد توصیه نمی شود.

5- پارامتر N:

در املاکی با مساحت اشغالی بیش از هزار متر، این پارامتر در محاسبه عمق و تعداد گمانه ها نیز نقش دارد. برای هر هزار متر، یک واحد به عنوان پارامتر N برای تعداد گمانه ها استفاده می شود. به عنوان مثال برای ملکی با مساحت 1500 متر، تعداد گمانه مورد نیاز مطابق جدول 3 می باشد.

6- پارامتر M:

در املاک با عمق حفاری بیش از 20 متر، این پارامتر در محاسبه عمق و تعداد گمانه نیز دخالت دارد به این صورت که به ازای هر ده متر حفاری اضافی، یک واحد به عنوان پارامتر M به تعداد دستی استفاده می شود. چاه ها اضافه می شود به عنوان مثال برای ملکی با عمق حفاری 30 متر تعداد چاه دستی مورد نیاز 3 عدد می باشد.

در حفر گمانه، در صورت برخورد با لایه سنگ، حداقل یکی از گمانه ها باید تا 3 متر به لایه سنگ نفوذ کند تا وجود بستر سنگ ثابت شود.

بیشتر بخوانید: مهندسی ژئوفیزیک

خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب، مطالعات GPR، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول، مطالعات ژئوالکتریک، سونداژ، مطالعات الکترومغناطیس، مطالعات ژئوتکنيک، آزمایشات درون چاهی، مطالعات الکترومغناطیس – آزمایش مگنتومتری

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک، اکتشاف آب، مطالعات GPR، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول، مطالعات ژئوالکتریک، سونداژ، مطالعات الکترومغناطیس، آزمایش مگنتومتری با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.

اینستاگرام آسیا ژئوفیزیک

مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات لرزه نگاری – مطالعات GPR ، سونداژ – مطالعات ژئوتکنيک – آزمایشات درون چاهی – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات GPR – اکتشاف آب – مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات GPR – مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوفیزیک – مطالعات GPR – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات الکترومغناطیس -مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوتکنيک- مطالعات ژئوتکنيک – مطالعات ژئوفیزیک – اکتشاف آب آزمایش مگنتومتری – آزمایش دانهول – آزمایشات درون چاهی – آزمایش دانهول – مطالعات لرزه نگاری

شماره تماس: 09123533974

آدرس: تهران بزرگراه ستاری خیابان 20 متری گلستان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    خانهخدماتتماسارتباط با ما