مطالعات GPR تکنیکی می باشد که با استفاده از امواج الکترومغناطیسی می توانید برآورد نسبتا دقیقی از ساختار و بافت لایه زیرزمینی و سازه های دست ساز بشر به دست بیاورد. در روش استفاده از رادار نفوذی، امواج الکترومغناطیسی با فرکانسهای متفاوت به داخل زمین ارسال می شوند و سپس به تحلیل بازتاب این امواج می پردازند. در ادامه مقاله به مبحث مطالعات رادار نفوذی میپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفيزيک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.
فهرست مطالب
- 1 مطالعات رادار نفوذی
- 2 دقت روش رادار نفوذ به زمین
- 3 اجزای تشکیل دهنده دستگاه مطالعات GPR
- 4 پارامترهای مهم در طراحی برداشت های GPR
- 5 کاربرد GPR
- 6 مزایای مطالعات رادار نفوذی GPR
- 7 خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس
مطالعات رادار نفوذی
فرکانس های متفاوت به وسیله آنتن هایی با فرکانس مرکزی متفاوت تولید، منتشر و دریافت خواهد شد. عمق نفوذ این امواج کم می باشد. همچنین عمق نفوذ به هدایت الکتریکی زمین و مقدار فرکانس استفاده شده وابسته می باشد.
به طور کلی می توان گفت هرچه هدایت الکتریکی زمین بیشتر شود، عمق نفوذ کمتر می شود؛ مانند محیط های شیلی و رسی. هرچه هدایت الکتریکی زمین کمتر می شود، عمق نفوذ بیشتر می باشد؛ مانند محیط های آهکی و خشک.
لازم به ذکر است که هر چه فرکانس بالاتر برود، عمق نفوذ کمتر پیدا می کند و هرچه فرکانس پایین تر بیاید، عمق نفوذ بیشتر خواهد شد.
زمانی که امواج الکترومغناطیسی که از آنتن ساطع می شود، اگر به یک ناپیوستگی برخورد کرد، بخشی از آن از فصل مشترک عبور می کند و بخشی دیگر بازتاب خواهد شد.
با استفاده از اندازه گیری زمان رفت و برگشت موج الکترومغناطیسی که از آنتن فرستنده بدست می آید و بعد از انعکاس از توده بازتاب کننده به آنتن گیرنده باز می شود، می توان عمق توده، جنس محیط، عمق مواد مدفون، موقعیت مرز لایه های درون زمین و… را تعیین نمود؛ اما این کار زمانی امکان پذیر می باشد که سرعت موج الکترومغناطیسی در محیط مشخص شود.
دقت روش رادار نفوذ به زمین
رادار نفوذی دارای آنتن های متفاوت می باشد. هر کدام از این آنتن ها توانایی ساطع کردن موج با فرکانس خاصی را خواهند داشت که در فواصل زمانی معین و معمولا بین 2 تا 50 میکروثانیه ساطع خواهد شد.
این آنتن ها برای شناسایی هدف خاصی مورد استفاده قرار خواهند گرفت. همچنین این نوع آنتن برای شناسایی اجسامی با ابعاد 10 سانتی متر مورد استفاده قرار خواهد گرفت. برای شناسایی اعماق بین 2 تا 4 متر، آنتن با فرکانس 250 مگاهرتز مناسب می باشد.
اجزای تشکیل دهنده دستگاه مطالعات GPR
- دارای دو آنتن 500 و 1000 مگاهرتز می باشد.
- قرارگیری آنتن ها نیز جایگاه مخصوص به خود را دارا هستند.
- دارای برد اصلی که رابط بین دستگاه و کامپیوتر می باشد.
- دارای مسافت سنج است.
- برای جمع آوری و ذخیره داده ها دارای کامپیوتر قابل حمل است.
- یک نرم افزار برداشت داده های میدانی و یک نرم افزار تحلیل داده را نیز دارا هستند.
پارامترهای مهم در طراحی برداشت های GPR
- فرکانس آنتن
- فاصله زمانی
- فواصل ایستگاه ها
- موقعیت پروفیل های برداشتی
- انتخاب فصل های نمونه برداری روی شکل موج ثبت شده
کاربرد GPR
- مواد معدنی فلزی و غیرفلزی را پیدا می کند.
- به حل ابهامات زمین شناسی مطالعه پوسته زمین و شناسایی تغییرات پی سنگ خواهد پرداخت.
همچنین محل موجودات مدفون و قبرستان ها در کاوش های باستان شناسی نشان می دهند. - با استفاده از آن می توان به مطالعه ساختارهای نفت و گاز بپردازیم و محل شکستگی و گسل ها را تعیین نمود.
- مهندسی عمران: محل استقرار لوله ها و کابل های زیرزمینی و… را مشخص خواهد کرد.
- محیط زیست: موقعیت زیاله های خطرآفرین، سطح مخازن آب زیرزمینی و… را تعیین خواهد کرد.
- زمین شناسی و خاک شناسی: موقعیت حفره ها، غارها، آب زیرزمینی، معادن و… را مشخص می نماید.
همچنین ضخامت آب های سطحی، آبرفت ها و ضخامت یخ را مشخص خواهد کرد.
مزایای مطالعات رادار نفوذی GPR
- محل دقیق تاسیسات را به سادگی تعیین خواهد کرد
- غیر مخرب
- سرعت بالا در برداشت داده ها
- دقیق با قدرت تفکیک زیاد
- تفسیر سریع
- کاهش تعداد دفعات مغزه گیری
- تشخیص هر گونه ضعف در لایه های متفاوت مانند نشست های غیر طبیعی، زهکشی نامناسب و…
خدمات شرکت ژئوفیزیک مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع خدمات مانند: مطالعات ژئوفیزیک ، اکتشاف آب ، مطالعات GPR ، مطالعات لرزه نگاری ، آزمایش دانهول ،مطالعات ژئوالکتریک ، سونداژ ، مطالعات الکترومغناطیس با شرکت آسیا ژئوفیزیک و ژئوتکنیکی تماس بگیرید.
مطالعات الکترومغناطیس – مطالعات ژئوالکتریک – مطالعات لرزه نگاری – مطالعات GPR ، سونداژ
بدون دیدگاه